Överlägg

Det mörka nätet – Om högerextremism, kontrajihadism och terror i Europa

När nyheterna om terrordåden i Oslo och på Utøya nådde journalisten och terrorexperten Øyvind Strømmen satt han och skrev på en bok om högerextremistiska och islamfientliga nätverk i Europa och Norge. Flera av de texter och skribenter Anders Behring Breivik bara någon timma tidigare publicerat i kompendiet 2083 – A European Declaration of Independence utgjorde stommen i det arbete han hade framför sig. På ett skrämmande sätt realiserades hotet från den yttersta högerkanten som Strømmen ville beskriva och varna för. Det mörka nätet – om högerextremism, kontrajihadism och terror i Europa beskriver och analyserar de ideologier som utgör bakgrund till Anders Behring Breiviks terrordåd.

Med konkreta exempel från ett stort urval böcker, bloggar och artiklar tecknar Øyvind Strømmen en skrämmande bild av den högerextremism som vuxit fram i efterkrigstidens Europa. I Det mörka nätet möter vi flera av de röster som citeras i Breiviks manifest, som den italienska författaren Oriana Fallaci, den holländske politikern Geert Wilders, den norske bloggaren Fjordman och Sverigedemokraten Ted Ekeroth. Øyvind Strømmen visar också på intressanta och viktiga likheter mellan den framväxande högerextremismen och hotet från militant islamism.

Øyvind Strømmen (f. 1980) tilldelades priset som årets frilansare i Norge 2011. Han har under lång tid rapporterat och skrivit om högerextremism och militant islamism och är kallad som expertvittne under den pågående rättegången mot Anders Behring Breivik. Det mörka nätet – om högerextremism, kontrajihadism och terror i Europa har hyllats av en enhällig norsk kritikerkår och översätts nu till flera europeiska språk.

Den svenska utgåvan är försedd med ett nyskrivet efterord om den svenska kontexten av Anders Dalsbro, redaktör för tidskrifter EXPO